Hvordan opbevarer man bedst sine æg?

Skallen på ægget er en naturlig emballage. Det betyder, at ægget ved den rigtige temperatur kan holde sig længe. Ægget må max have en opbevaringstemperatur på 12 grader. I gamle dage inden køleskabet og andre kølemaskiner blev opfundet, opbevarede man æggene i et viktualierum. Det gav rent faktisk en lidt bedre kvalitet, at temperaturen ikke kom under de 12 grader. Men idag opbevarer langt de fleste deres æg i køleskabet, hvilket giver ægget en længere holdbarhed.

Sådan kender du et friskt æg?

Du kan kende et ægs friskhed på, at det nylagte æg er svært at pille. Den mest udbredte forklaring er, at ægget langsomt optager luftmængder, der øger pH-værdi og dermed skaber luft mellem hinde og skal.

Hvor mange æg må man spise?

Et æg indeholder vigtige aminosyrer og vitaminer. Kolesterol er et livsvigtigt fedtstof, og ifølge eksperter opstår problemer med for højt kolesteroltal ikke pga. æg – problemet handler i stedet om en for fedtfyldt generel kost.

Når det er sagt indeholder en æggeblomme kolesterol, derfor anbefaler man, at man højst spiser 3-4 æg om ugen –  får man medicin mod forhøjet kolesteroltal, bør man holde lidt igen med æg.

Tre gode råd til hvordan du undgår salmonella?

Som udgangspunkt er de danske æg-distributører underlagt salmonellahandlingsplaner. Og det er kun de steder, der er fundet salmonellafrie, der må sælge i butikkerne. Men her er et par simple huskeregler, du kan tage udgangspunkt i derhjemme i dit køkken:

  1. Undgå at bruge rå æg
  2. Husk at køle/fryse retten
  3. Husk en skoldning er ikke nok! Når du skolder ægget fjernes de bakterier, der måtte sidde på skallen – men ikke bakterier inden i ægget.

Det er en skrøne, at salmonella kun forefindes på skallen

Det er sjældent, at der findes salmonellabakterier inde i et æg. Men selvom den type salmonella, der sidder inde i ægget er meget sjælden, menes den alligevel at være skyld i 60% af salmonellatilfældene hos mennesker. Det skyldes at Salmonella Enteritidis er en salmonellatype, der overføres til ægget fra hønens æggestok. Læs mere om salmonella hos Fødevarestyrrelsen.