Du skal bruge:
Bunden:
- 200g mel
- 2 spsk. sukker
- 100g koldt smør
- skal og saft fra 1 øko citron
Fyld:
- 4 økologiske æggeblommer fra Niels og Grete
- 1 helt økologisk æg fra Niels og Grete
- 2,5 spsk. maizena
- 1 dl sukker
- Skal og saft fra 4 øko citroner (175ml)
- 75g smør
Marenge:
- 4 økologiske æggehvider fra Niels og Grete
- 2 dl sukker
- 1/2 spsk maizena
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 175 C varmluft.
Mix mel, sukker, smør og citron skral i en food processor, pulsér til en crumbel agtig konsistens. Tilføj 2 spsk citron saft og 1 spsk. koldt vand. Rør sammen til det er smooth dej. Tilføj 1 spsk. ekstra vand hvis dejen er for tør. Pak dejen ind i et stykke folie og læg dejen i køleskabet 20 minutter.
Rul dejen ud til en cirkel, 2-3 mm tykkelse, på et mel drysset bord. Kom den udrullede dej op i en smurt tærteform. Du kan med fordel bruge en hvor bunden kan tages ud. Tryk dejen ud i udhulningerne.
Prik en masse huller i bunden med en gaffel. Blind bag tærtebunden. Dette gør du ved at dække bunden med er stykke bagepapir og hæld så bage bønner i , fyld godt i (evt. tørrede kikærter)
Bag 20 minutter. Tag bagepapiret med kikærterne væk. Bag yderligere 5 minutter til bunden har fået farve. Hvis kanten allerede er blevet perfekt brun, pak da kun kanten ind i lidt sølvpapir, for at skåne den for mere farve. Herved undgår du at den brankes.
Kom maizena, sukker og citron skal i en medium gryde. Tilføj citron saft, 175 ml kold vand og smør. Lad forsigtig massen koge op mens du konstant pisker, indtil konsistensen tykner og bliver glat. Tag gryden af varmen og lad den stå 1 minut.
Pisk da æggeblommerne og det hele æg i. Hæld omgående massen i tærtebunden.
Pisk æggehviderne i stor ren skål. Pisk på højeste indstilling. Pisk til æggenhviderne er helt hvide og danner små bløde toppe. Hæld da sukker i, 1/2 dl adgangen. Pisk til marengen er stiv og glat, til der dannes skinnende stive toppe når piskeren løftes op af skål. (slukket). Tilføj maizena og pisk lidt mere.
Kom lidt over halvdelen af marengen i en sprøjtepose med en stor stjernetyl.
Den anden halvdel lægges på citronlaget på tærten med en spiseske. Fordel det i klumper godt rundt på tærten forsøg at glatte det ud. så det bliver en ensartet laf marengs.
Spøjt nu dit ønskede mønster. Jeg lavede et kurveflet. Det gjorde jeg ved at først at lave en vandret linje helt øverst på tærten og så lavede jeg små buer hen over linjen, sådan hver anden gang. Altså skal der være et mellemrum mellem buerne som svare til at der kan være en bue i mellem de to.
når du har lavet buer hele vejen hen over linjen. Laver du en ny lige vandret linje nedenunder, for foden af buerne. Nu laver du så buer hen over den nye linjer som starter i mellemrummene fra de andre buer på den øverste streg. Fortsæt til kagen er dekoreret.
(tip: Der findes gode videoguides til sprøjteteknikker på youtube)
Kom tærten i ovnen 20- 25 minutter endtil marengsen er sprød og gylden. Tag citron tærten ud af ovnen og lad den stå og køle minimum en halvtime inden du skærer i den. Den skal lige sætte sig.
– Velbekomme.